Slatko od jagoda po starom receptu

Starinski recept koji će vas vratiti u djetinjstvo kada ga prvi put probate.

Postoji nekoliko različitih recepata. Svaki recept sadrži dva osnovna sastojka, jagode i šećer. Njihov omjer je 1:1, ali količinu sastojaka možete prilagoditi svom ukusu. Mnogi ljudi stavljaju nekoliko kriški limuna zbog arome.

Važno je naglasiti da se u ovom receptu ne koristi voda, već samo sok koje ispuštaju jagode. Od navedenih sastojaka dobit ćete nešto više od kilograma slatkiša.

Sastojci

  • Kilogrami jagoda
  • kilograma šećera
  • 3 kriške limuna

Priprema

Operite jagode i osušite ih kuhinjskom krpom. U veću tepsiju stavite malo šećera, poredajte jagode u red i pospite šećerom. Nastavite sa nanošenjem sloja jagode, zatim sloja šećera. Na kraju dodajte 3 kriške limuna. Zatim pokrijte tepsiju kuhinjskom krpom i stavite u frižider preko noći da jagode puste sok.

Sljedećeg dana promiješajte sadržaj lonca i prokuhajte na srednjoj vatri uz povremeno miješanje. Skinite penu koja se stvori tokom kuvanja. Kuvajte 40 minuta, ali ne mešajte smesu već protresite šerpu. Kada se postigne željena debljina, bombon je spreman.

Ostavite da se ohladi, a zatim sipajte u prethodno očišćene tegle. Teglu dobro zatvorite i vratite poklopac. Ostavite da odstoji oko 10 minuta da se stvori vakuum, a zatim stavite na hladno mesto.