Šape

Čarobne šape (ili pracne) gotove za nešto više od 40 minuta. Možete li im odoljeti…

Sastojci

 • 400 gr brašna
 • 150 gr mljevenih oraha
 • 150 gr šećera
 • 250 gr maslaca

Za posipanje

 • 200 gr šećera u prahu
 • 2 kesice vanilin šećera

Priprema

 1. Mikserom pjenasto umutiti 150 gr šećera i 250 gr maslaca.
 2. U dobijenu masu dodati 150 gr mljevenih oraha i umijesiti ih rukom u smjesu šećera i maslaca, a zatim dodavati brašno i masu rukom mijesiti dok se ne upotrijebi svih 400 gr brašna.
 3. Modlice puniti dobijenom smjesom. Smjesa treba biti u ravni sa rubom modlica, ali modlice ne treba prepuniti smjesom, tj. masa na sredini modlice treba biti lagano udubljena. To je najlakše uraditi palcem.
 4. Popunjene modlice poredati u tepsiju i staviti ih u pećnicu prethodno zagrijanu na 200°C.
 5. Na temperaturi od 200°C šape peći 10 minuta, tj. dok malo ne porumene, a zatim temperaturu pećnice smanjiti na 150°C i šape peći na 150°C najduže još 10 minuta, a zatim rernu isključiti i ostaviti šape u rerni još oko 5 minuta.
 6. Izvaditi tepsiju sa šapama iz rerne i ostaviti na stolu da se malo ohlade kako bi modlice sa šapama mogli uzeti rukom.
 7. U zdjelu nasuti šećer u prahu i vanilin šećer te jednu po jednu pracnu vaditi iz modlice i uvaljati ih u šećer u prahu, pa ih redati u odgovarajuću zdjelu.
  Šape je iz modlice najlakše izvaditi ako se modlica sa pracnom drži prstima za sam rub modlice okrenuta nadole i lagano se kucne drškom noža ili kašikom po modlici iznad zdjele sa šećerom. Šapa će sama ispasti iz modlice, a zatim je uvaljajte u šećer.
 8. Šape pracne su najbolje i najukusnije ako odstoje par dana u zdjeli. Pitanje je samo možete li odoljeti izazovu da ih odmah probate.