Karamel kocke

Za sve ljubitelje karamela idealna poslastica. Ništa brže i lakše, od samo par sastojaka, a veoma izdašno i ukusno.

Sastojci

 • 1 pakovanje korica za rozen tortu
 • 1 litar mleka
 • 700 gr secera kristala
 • 10 kašika brašna
 • 75 gr maslaca
 • 30-40 gr mlevenih oraha

Priprema

1.

Od 1l mleka odvojiti oko 1,5 dl, pa sa njim razmutiti 10 kašika brašna (u brašno dodavati mleko postepeno,mutiti da se masa izjednači, a ja na kraju još umutim i štapnim mikserom, da se razbiju grudvice i masa postane kompaktna).

2.
 1. U šerpu, u kojoj će se karamelizovati šećer,  sipati oko 1/3 količine šećera,  pa ga pržiti na umerenoj temperaturi, a kada počne da se karamelizuje, dodavati postepeno i ostalu količinu šećera, stalno mešajući.
3.
 1. Kada je sav šećer karamelizovao, uliti preostalo mleko, a varjačom „probušiti“ sloj šećera na dnu šerpe, kako bi mleko prodrlo na dno, jer će se u suprotnom  podići mleko i šećer i prskati. Smanjiti temperaturu, povremeno mešajući, dok se šećer ne istopi.
4.
 1. Kad se šečer istopio, isključiti plotnu i postepeno uliti razmućeno brašno, stalno mesajuci, dok se masa ne zgusne, par minuta.
5.

U jos toplo dodati 75 gr maslaca, mesati da se maslac istopi i sjedini sa filom.

6.
 1. Vrućim filom premazivati svaku koricu za rozen tortu (u pakovanju ih ima 10 komada), vodeći računa da se količina fila ravnomerno rasporedi za sve korice.
7.
 1. Po još toplom filu na poslednjoj korici posuti mlevene orahe.
8.
 1. Ostaviti kratko vreme da se tako nafilovan kolač ohladi, pa staviti u frižider, da se dobro ohladi. Najbolje je nafilovati dan pre sluzenja, da bi se korice i fil sjedinili i ostaviti da prenoci u frizideru.
9.
 1. Seći oštim nožem na kocke željene veličine.

Posluživanje

 1. Savet: kada je ovako toplo vreme, kolač držati u frižideru i posluživati hladan.

Izvor: dragicalovcevic/coolinarika.com