ĐUJA – SVI GA MOGU JESTI JER U TIJESTU NEMA ŠEĆERA!

Ovom receptu ni ja ne znam ime. Nazvala sam ga po jednoj dragoj ženi, mojoj bivšoj susjedi koja mi ga je i dala.

Ukoliko imate u obitelji dijabetičara, može se koristiti neko punjenje za dijabetičare pošto u tijestu nema šećera.

Sastojci

Tijesto

  • 1 kg brašna
  • 500 gr margarina
  • 4 dcl kiselog vrhnja (pavlake)
  • prstohvat soli

Ostalo

  • 200 gr pekmeza od šljiva
  • jedan žutanjak
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

1.

Tijesto:
Zamijesiti tijesto. Najprije omekšali margarin miješati sa brašnom i soli tako da se margarin smrvi do kraja pa tek kad je to sve dobro izmiješano – usitnjeno.. dodati jedno vrhnje, miješati (ja to radim sa mikserom) i usput uzimati što više brašna kako bi se dobila kompaktna smjesa, zatim dodati drugo kiselo vrhnje i to u dio koji je ostao brašnast. Uz malo strpljenja, mijesiti ili miksati nastavkom za tijesto dok ne postane kompaktno. Ostaviti ga u hladnjaku dva sata ili bolje preko noći !!

2.

Kad se izvadi iz hladnjaka, ovu količinu podijeliti na dva dijela. Uzeti prvi dio i tanko razvaljati , ali pripaziti da bude više pravokutnik a ne krug. Zatim paralelno na suprotne duže strane mazati pekmez, preklopiti jednom i tanko namazati razmućenim žutanjkom pa preklopiti još nednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto. Isto ponoviti i sa drugom polovicom tijesta.

3.

Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksiće duljine 3-4 cm i to sve zajedno jer je tako puno brže. U plehu je dovoljno ostaviti samo minimalni razmak. Peći na 200 st.C oko 15 minuta, čim počnu dobivati malo boje treba ih izvaditi.

4.

Još tople posuti šećerom u prahu.

Posluživanje

Od ovog tijesta se mogu raditi i kiflice ili neki drugi oblici. Gospođa koja mi je recept dala, tijesto reže na kvadratiće ali ovako je ekstra brzo gotovo pa i vama preporučam.
Od ove količine dođe oko 200 keksića!

Izvor: MASATERA/coolinarika.com