Brza voćna torta

Sastojci

 • ½ kg svežeg sira (neutralan)
 • 200 gr šećera
 • ½ kg slatke pavlake
 • 3 kesice želatina
 • 1 pakovanje bebi piškota
 • 1 velika konzerva mešanog kompota

Za ukrašavanje:

 • 2 pakovanja bebi piškota
 • ¼ l slatke pavlake

 

Priprema

 1. Za početak, možemo procediti voćni kompot i po potrebi dodatno usitniti voće. Sok neće biti potreban za tortu, ali bi se mogao iskoristiti za neki želatinasti preliv preko voća kao ukrasa (ovo nisam imala na umu na vreme).
 2. Zatim iseckamo pakovanje piškota na sitne kocke.
 3. Sir dobro umutimo mikserom zajedno sa šećerom.
 4. Slatku pavlaku umutimo posebno.
 5. Želatin potopimo u hladnu vodu (otprilike 4 kašike vode po kesici) prema uputstvima na kesici, i ostavimo da nabubri 10 minuta. Nakon što nabubri, stavimo želatin u veću posudu sa vrelom vodom i mešamo dok se potpuno ne otopi – ovako izbegavam komplikacije s želatinom.
 6. Kada je želatin spreman, polako ga dodamo umućenoj slatkoj pavlaci i pažljivo izmešamo mikserom. Zatim ovu smesu dodamo umućenom siru sa šećerom. Na kraju, dodamo voće i iseckane piškote i masa za tortu je spremna za kalup.
 7. Što se tiče kalupa, postoji mnogo pametnih rešenja, ali ja sam se odlučila za sledeće: deo smese rasporedim blizu ivice kalupa kako bih ostavila prostor za postavljanje piškota. Piškote okrenem tako da šećerna strana bude spolja. Postepeno, u krug, ređam piškote sve dok ne popunim prostor (možemo ih kasnije malo pritisnuti kako bismo utvrdili koliko će nam tačno trebati). Zatim sipam preostalu smesu i izravnamo je. Bitno je blago pritisnuti smesu kako bi se lepo spojila sa piškotama i kako bi se izbeglo odvajanje kada uklonimo okvir kalupa.
 8. Tortu ostavimo u frižideru nekoliko sati da se stegne pre dekoracije.
 9. Banane za dekoraciju možemo umočiti u prokuvanu smesu šećera i vode (u odnosu 2:1) i posuti prah šećerom za dodatni sjaj. Ostatak slatke pavlake ulupamo i koristimo za dekoraciju.
 10. Torta se lepo seče na parčad, a čak i jedna piškotica može biti osnova za sečenje jednog dela. Ovo je osvežavajuća poslastica koja donosi malo promene i sasvim je zadovoljavajuća.

Izvor: Kuvajmo blogovski