Džem od narandže

Ako tražite da kupite dobar džem od narandže, uopšte ga nije lako naći ili je njegova cena često neopravdano visoka. Par puta sam ga kupila u Grčkoj, jednu, dve male teglice i nije bio loš, ali je ipak mnogo lepši kada ga sama skuvam i nikako ne propuštam da to uradim baš u ovom periodu, kada narandže nisu skupe. Naravno, sigurno da je najbolja varijanta ako imate svoje, neprskane, ali i ove kupovne mogu da posluže. 

Sastojci

  • 1600 gr očišćenih narandži (oko 2,5 kg u kori)
  • 200 gr iseckane narandžine korice
  • 1 kg šećera

Priprema

1.

Pre same pripreme, potrebno je dobro oprati narandže jer su, naravno, prskane. Ja ih pod mlazom tople vode izribam hrapavom stranom sunđera a onda ostavim nekoliko sati u rastvoru sode bikarbone (2 kašike sode na 2 l vode).To možete uraditi u većoj činiji ili sudoperi. 

2.

Narandže očistiti i sačuvati kore koje su lepe, bez oštećenja. Sa unutrašnje strane kore pokušajte da skinete belu opnu (bela opna se odstranjuje jer je u njoj gorčina) kako bi narandžasti deo kore bio tanji i onda te korice sitno iseckajte. Potrebno je 200 gr očišćene korice. 

Narandže takođe sitno iseckati.

3.

 U šerpu staviti iseckane narandže, korice i šećer. Staviti na tihu vatru da se kuva, uz povremeno mešanje. Posle pola sata sve usitniti štapnim mikserom ili vaditi rešatkastom kašikom pa izmiksirati u secku. Nastaviti kuvanje sve dok se pekmez ne zgusne, mešajući da ne zagori. 

Ovu količinu voća obično kuvam oko sat i po vremena na tihoj vatri, kako bih dobila gušći pekmez. Ne miksiram voće do kraja jer volim da se u džemu osete i korice i komadići narandže. 

Kada je džem gotov, čiste, suve tegle i poklopce staviti u pleh pa u rernu da se zagreju do 100 stepeni. Izvaditi i u vruće tegle sipati vruć džem. Korisno je da na ruke navučete rukavice kako se ne biste opekli 🙂 Napunjene tegle vratiti u rernu, ponovo uključiti da se ugreje na 100 stepeni kako bi se na džemu uhvatila korica, pa ih ostaviti u zatvorenoj rerni da se tu ohlade. Sutradan, dobro zavrnuti poklopce i džem čuvati na hladnom mestu.

……………………………………………………………

Ukus je fantastičan! Ta gorkasto-slatkasta aroma narandže najbolje ide uz neke integralne deserte, kao što su krostate, tartovi, a nedavno sam i vanilice filovala ovim džemom koji mi je ostao od prošle godine i odlično se očuvao. S tim što moram da naglasim da sve džemove leti držim u frižideru a zimi na hladnom, jer ne koristim konzervanse a i količina šećera nije velika. 

Ranije sam gledala raznorazne recepte u koje se dodaje voda ili se narandže cede pa koristi njihov sok. Mislim da je to nepotrebno i da je šteta razvodnjavati ovaj fini ukus dodajući vodu a i zašto da se ne iskoristi cela voćka, potrebno je da se samo dobro ukuva. Ali, taj trud vredi jer ćete dobiti zaista predivan džem. Od ove količine voća dobiju se dve pune velike tegle (od 750 ml) i jedna manja činijica – za neposrednu probu 😉

………………………………………. Više na blogu.

Izvor: jekago/coolinarika.com