Domaći mascarpone sir

Ne mogu vam opisati tu sreću što sam uspela napraviti mascarpone. U Kraljevu ga je teško naći i onda sam morala da “mučim” prijatelje da mi ga donosu iz Italije. Od sada pravim isključivo ovaj domaći mascarpone. Mada, moram da vam priznam,u startu nisam bila sigurna u srećan ishod. Da bi mascarpone uspeo, koristite samo slatku pavlaku sa mlečnom masnoćom a ne sa biljnom.

Sastojci

  • 500 ml slatke pavlake (vrhnja)
  • 15 ml soka od limuna (to je pola limuna)

Priprema

  1. Slatku pavlaku “sipati u šerpicu i zagrejati na 80-82 °C. To vam je odprilike kada stavite vrh prsta u pavlaku veoma vreo osećaj 😀 ali ne dozvolite da pavlaka provri.
  2. Sipati sok od limuna i još minut na vatri mešati a onda skloniti na stranu.Pokriti sa prozirnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da se skroz ohladi. Tako ohlađeno staviti u frižider na 24 h.
  3. Sutradan ( biće već malo gušća ) stavite gazu (2-3 sloja) na cediljku i u nju preručite masu i ostaviti da se cedi.
  4. Kada podignete malo gazu, videćete kako se višak cedi. Nemojte nikako da stiskate da se iscedi.
  5. Vratite opet u frižider (zajedno sa vanglicom i cediljkom) na još 24 h.
  6. Kada prođu i tih 24 h, izvadite iz frižidera i maskarpone je spreman za vaš omiljeni desert sa njim kao što je recimo Tiramisu torta ili neki drugi desert.

Napomena

Koristila sam pavlaku sa 36 % mlečne masti.
Stvarno je vrlo jednostavno spremiti,samo što se mora čekati 48 h (ali se isplati) pre prve degustacije. Na kraju, kada sam izmerila dobila sam 260 gr mascarpona.

Izvor: coolinarika.com

Sviđa vam se?

Napišite nam vaše mišljenje i dajte nam vaš savjet. Kako vi pravite ovo jelo?