Sok od kurkume: snažan ljekoviti napitak

Možete li zamisliti indijsko jelo bez kurkume? Ona je sastavni dio indijske kuhinje, no osim što se koristi kao sastojak u kuhinji, kurkuma nudi brojne zdravstvene prednosti. Sadrži više od 300 antioksidansa, što ju čini vrlo snažnim lijekom.

Kurkuma je učinkovita u sirovom obliku. Sok od kurkume je razrijeđen oblik sirove kurkume koji možete napraviti miješanjem kurkume s nekom tekućinom. U svom razrijeđenom obliku, kurkuma postaje snažan lijek koji djeluje kao analgetik i ima protuupalna svojstva.

Sastojci:

  • 1 veliki komad kurkume (oko 10 cm) / 1 žlica kurkume u prahu
  • 1 komad đumbira (oko 5 cm)
  • 5 mrkva
  • 2 limuna
  • 1 naranča
  • 1 krastavac

Priprema:

  1. Limun i naranču ogulite i očistite
  2. Kurkumu, đumbir, mrkve i krastavac ogulite
  3. Sve sastojke izradite u blenderu, po želji dodajte led i poslužite

6 prednosti koje ima sok od kurkume

Artritis

Artritis je upalna bolest koja zahvaća zglobove i zahtjeva liječničku pomoć. Sok od kurkume ima snažna protuupalna svojstva, te je zbog toga odličan u ublažavanju upale koja uzrokuje artritis. Kurkumin, jedan od antioksidansa prisutnih u kurkumi, postaje aktivan u razrijeđenom obliku i može ublažiti ukočenost i otekline zglobova.

Alzheimerova bolest

Alzheimerova bolest je teški neurološki poremećaj u kojem osoba pati od postupnog gubitka pamćenja. Ova bolest ima mnogo komplikacija i nuspojava, a sok od kurkume inhibira razvoj Alzhaimerove bolesti i pomaže u smanjenju plaka na mozgu.

Rak

Antioksidansi su ključne tvari koje ometaju i reguliraju rast slobodnih radikala u ljudskom tijelu. Slobodni radikali su molekule kisika u organizmu koje mogu dovesti do raznih bolesti. Sok od kurkume sadrži brojne antioksidanse te je zbog toga efikasan u prevenciji raka jajnika, debelog crijeva i prostate te smanjenju rizika od raka dojke.

Probavne smetnje

Istraživanja su pokazala da je kurkuma vrlo učinkovita u smanjenju probavnih problema poput nadutosti, žgaravice i gastritisa. Pomaže i onima koji imaju problema s plinovima i nadutosti nakon obroka. Može se dodati u hranu, kao na primjer rižu i variva ili napraviti sok.

Srce

Sok od kurkume kontrolira razinu kolesterola u tijelu koji uzrokuje oštećenja krvnih žila i nastanak plaka. Također čuva srce od kardiovaskularnih bolesti jer sprječava oksidaciju kolesterola.

Toksini

Sok od kurkume je biljna formula koja čuva vaše tijelo od toksina. Toksini mogu dovesti do raznih bolesti pa čak i do raka. Kurkuma sadrži kurkumin koji pomaže u uklanjanju toksina iz ljudskog tijela.

Sviđa vam se?

Napišite nam vaše mišljenje i dajte nam vaš savjet. Kako vi pravite ovo jelo?