Gusti sok od jabuke i mrkve

Ovo je osnovna verzija soka kojeg godinama već pravim, voće mijenjam zavisno od sezone. Kombinirala sam s kajsijama, breskvama, kruškama, dunjama… Svaki je bio ukusan i okusom podsjećaju na skupe industrijske sokove, ovo je ipak domaće, bez konzervansa, još ako imate svoje domaće neprskano voće… mmmm

Sastojci

  • oko 5 kg očišćenih oguljenih jabuka (ili voća kojeg želite ili kombinirano)
  • 0,5-1 kg mrkve (nju stavim samo kad pravim od jabuke, kruške ili dunje samo radi boje)
  • 1,5 kg šećera
  • limunova kiselina
  • voda

Priprema

  1. Voće očistiti usitniti i staviti kuhati. Vode staviti toliko da prekrije voće. Isto napraviti i s mrkvom. Ja mrkvu kuham posebno jer njoj ipak treba malo duže da se skuha. Skuhano ostaviti da se ohladi, možete dodati hladne vode da se brže ohladi.
  2. Prohlađeno miksati u blenderu, ja koristim sokovnik jer mi je tako sitniji i kompaktniji, baš kao onaj kupovni. Izmjerite koliko ste dobili te tekućine (naravno voće i voda u kojoj se kuhalo) te dodajte vode da imate približno cca 19-20 litara soka. Dodati 1,5 kg šećera i oko 8 dkg limunove kiseline. Miješajte i probajte kako vam odgovara jer nije svako voće jednako slatko tj. kiselo.
  3. Staviti da prokuha, tj. da baci ključ. Pjenu nemorate skidati. U međuvremenu oprati boce, sterilizirati ih u vrućoj rerni, pripremiti čepove. Vruć sok sipati u vruće boce, zatvoriti ih i ostaviti utopljene dok se ne ohlade.
  4. Takav sok iako nema puno šećera niti konzervansa može se očuvati mjesecima.

Izvor: belada

Sviđa vam se?

Napišite nam vaše mišljenje i dajte nam vaš savjet. Kako vi pravite ovo jelo?