Kumina ledena torta o kojoj svi pričaju

Bez pečenja i bez puno troška.

Sastojci

 • 1 l mleka
 • 250 gr šećera
 • 2 kesice (20gr) želatina u prahu
 • 400 gr šlaga u prahu
 • 300 gr mlevene plazme
 • 500 gr smrznutih malina
 • 2 kesice (80gr) šlaga u prahu + mleko/ voda

Priprema

 1. Mleko i šećer zagrevati na laganoj vatri dok ne proključa.
 2. Skinuti sa vatre i dodati želatin, predhodno pripremljen po upustvu sa kesice. Dobro promešati dok se sav želatin ne rastopi pa ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi (3-4h), a potom i u frižideru (3-4h).
 3. Nakon što se mleko dobro ohladilo i želiralo, umutiti ga mikserom, pa dodati prah za šlag. Nastaviti sa mućenjem dok se sve lepo ne ujednači i postane kremasto.
 4. U 2/3 smese dodati mlevenu plazmu (ili neki drugi keks), a u 1/3 dodati smrznute maline (ili neko drugo crveno voće).
 5. Dublju posudu ili tepsiju obložiti folijom pa sipati 1/2 smese sa keksom, zatim celu smesu sa malinama, pa na to preostalu smesu sa keksom.
 6. Tortu odložiti u zamrzivač na nekoliko sati ili preko noći. Nakon hlađenja, tortu prevrnuti na tacnu, skinuti foliju i ukrasiti šlagom (pripremljenim po upustvu sa kesice) i uživati odmah!
 7. Ostatak torte, vratiti u zamrzivač (može i u frižider) do sledeće degustacije 🙂

Napomena

Dakle ovako, nakon što sam tortu iz zamrzivača premestila u frižider, neko vreme se sasvim lepo držala! Međutim, kasno uveče (znači bila je nekih 8-9 sati u frižideru), počela je da se krivi kada su se maline sasvim otopile i pustile vodu! Moja preporuka je, ako ćete tortu svo vreme držati u frižideru, da maline prvo otopite pa tek onda umešate u krem (fil), ili da svo vreme tortu držite u frižideru, pa da svako otsečeno parče ostavite nekih pola sata na sobnoj temperaturi pre degustacije, da maline malo popuste, čisto da ne udaraju u zube 😀

Autor: radilica

Sviđa vam se?

Napišite nam vaše mišljenje i dajte nam vaš savjet. Kako vi pravite ovo jelo?